fbpx

Google Core update Mei 2020

Op 4 mei kondigde Google door middel van een tweet de tweede core update aan van het jaar. Bij de afgelopen updates werden er vaak dieren verwerkt in de naam van de update, deze keer echter niet. De update wordt als volgt genoemd: “May 2020 Core Update”.

Over de May 2020 Core update

De laatste grote update aan het algoritme van Google vond plaats in Januari. Anders dan normaal is er echter wel heel veel veranderd in korte tijd. In korte tijd heeft het Corona virus (COVID-19) ons hele leven op zijn kop gezet en daarmee ook de zoekopdrachten in Google.

Tijd voor een update!

Over het algemeen duurt het volledig uitrollen van een Core update zo’n 2 weken. Na een week kunnen we echter wel stellen dat het een flinke is!

De SEMRush sensor is een tool die bewegingen meet in de SERPS. Deze laat zien dat op 6 mei er grote wijzigingen plaatsvonden in de SERP’s. Waar een normale dag een score behaald van ongeveer 2.5, schoot de score op 6 mei naar 9.4 (!).

Waar de wereld zich als een gek beweegt, lijkt de nieuwe Google Core Update daar dus volledig in mee te gaan door de SERP’s is even flink door elkaar te gooien.

Tot op heden heeft Google nog niet aangegeven welke indicatoren meer prioriteit hebben gekregen of zijn toegevoegd aan het algoritme.

Industrieën geraakt door May 2020 Core update

De SEMRush Sensor laat zien dat over het algemeen alle industrieën flink zijn geraakt. Echter begon in enkele industrieën de update al wat eerder en/of hield hij langer aan.

Om te bepalen welke industrieën het hardst geraakt zijn door de update, is er gekeken naar de gemiddelde score van de SEMRush Sensor per industrie na de aankondiging van de update.

De industrieën met de hoogste score zijn:

  • Travel
  • Real Estate
  • Health
  • Pets & Animals
  • People & Society

Google’s advies

Google lanceert elke dag een of meerdere updates om de gebruiksvriendelijkheid of het design van haar zoekmachine te verbeteren. Van de meeste updates heb je als webmaster geen last. Deze worden normaliter dan ook niet aangekondigd door Google.

Een Core update zoals die van afgelopen week wordt altijd aangekondigd, zie de tweet eerder dit bericht. Mocht je geraakt worden door een Core update, dan verwijst Google altijd naar dit artikel.

Dit artikel met daarin tips voor webmasters wordt eens in de zoveel maanden geüpdatet. De laatste update heeft plaatsgevonden op 1 augustus 2019.

Update 18 mei omtrent Google Core update

Na 2 weken is de Google Core update volledig uitgerold. Op 4 mei kondigde Google via Twitter een Core update aan. Via hetzelfde platform weten ze nu te melden dat de update volledig is uitgerold.

We kunnen stellen dat het een flinke update was. Veel bedrijven hebben grote schommelingen ervaren.

Is dit nieuw voor jou? Bekijk dan zeker even jouw data. Gebruik hiervoor tools als Google Analytics, Ahrefs, SEMrush of loop jouw posities handmatig even door.

Waar veel webmasters in de eerste dagen vooral flinke dalingen ervaarden, krabbelen ze nu langzaam allemaal weer iets op.

Ben jij flink geraakt en kom je er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met ons op!

Chat openen