Cost Per Click is een veel gebruikt afrekenmodel voor online adverteren waarbij de adverteerder een bepaald bedrag betaald voor elk persoon dat op zijn advertenties klikt.

In de meeste gevallen stelt de adverteerder een maximaal bedrag in dat hij wil betalen voor een klik. Dit wordt ook wel Max. CPC genoemd. 

Het daadwerkelijke bedrag dat je betaalt voor een klik zal altijd gelijk of minder zijn dan jouw max. CPC. 

CPC in Google Ads

De gemiddelde CPC verschilt per bedrijfstak. Het gemiddelde van alle bedrijfstakken ligt rond de $2 per klik.  Betaal je meer dan $2 per klik, dan is het zeker tijd om jouw campagne eens goed onder de loep te nemen!

De kosten per klik zijn heel belangrijk voor een campagne. Jouw CPC bepaalt namelijk of een campagne wel of niet winstgevend is en hoeveel Adwords je zal gaan kosten.

Uw rendement op een investering wordt bepaald door hoeveel u voor klikken betaald en welk verkeer u hier mee binnenhaalt. Steek daarom veel tijd in het opzetten van uw campagnes!

Verlagen van CPC en het behouden van waarde

Als CPC specialist streef je altijd naar de hoogst mogelijk ROAS op jouw campagnes. Met andere woorden; je wil met zo min mogelijk geld, zo veel mogelijk verdienen. Een manier om jouw kosten te minderen is het verlagen van de CPC, maar hoe zorg je dat jouw verkeer en conversies niet inzakken?

Verhoog jouw kwaliteit score
Google haar algoritme beloont campagnes met een hoge kwaliteitsscore. Momenteel krijgen accounts met een kwaliteitsscore van 6 of hoger (de gemiddelde score is momenteel 5) een verlaging van de CPC met 16-50%, terwijl accounts met een kwaliteitsscore van 4 of lager een CPC-stijging van 25-400% zien!

Om de kwaliteitsscore van jouw campagnes te verbeteren raden we jou aan in ieder geval de volgende optimalisaties door te voeren.

  1. Verhoog jouw CTR door advertenties te schrijven die relevant zijn en urgentie oproepen;
  2. Bouw verwante advertentiegroepen;
  3. Zorg dat de advertentie en landingspagina nauw aansluiten bij de zoekintentie;

Vergroot jouw bereik

Door continu nieuwe, relevante en waardevolle zoekwoorden toe te voegen aan jouw campagnes bouw je gestaag jouw bereik bereik uit. Naast het uitbreiden van jouw campagnes is het ook belangrijk om regelmatig jouw campagnes op te schonen. Verwijder irrelevante zoekwoorden of zoekwoorden met een veel te hoge CPC.

Verfijn jouw bereik

Het toevoegen van negatieve zoekwoorden helpt je daarnaast ook om jouw gemiddelde CPC te verbeteren. 

Stel je verkoopt fietsen namens bedrijf X en iemand zoekt op “fiets bedrijf y”. Bedrijf Y is echter een prijsstunter terwijl jij kwalitatieve fietsen verkoopt uit een een wat hoger segment.

In dit geval is het voor jou niet relevant om gevonden te worden op dit zoekwoord omdat deze persoon hoogstwaarschijnlijk niet binnen jouw doelgroep valt en dus niet snel bij jou een fiets zal vinden.

Door je als bedrijf enkel te richten op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf zorg je dat je uitgaven binnen te perken blijven en verbetert je kwaliteit score.