CPA is de afkorting voor Cost Per Action. CPA is een affiliate model waar er een bedrag in rekening wordt gebracht wanneer er een specifieke actie is uitgevoerd voor de gebruiker/bezoeker. Dit kan het invullen van een contactformulier zijn, het inschrijven voor een trial of het doen van een aankoop.

Voorbeeld CPA

Ik organiseer een evenement waar grote sprekers komen op het gebied van online marketing in de Jaarbeurs in Utrecht. Om er voor te zorgen dat geïnteresseerden zich aanmelden voor mijn evenement moet ik aanraking komen met mijn doelgroep.

Ik verkoop 3 soorten kaarten:

  • Early bird (€25,-)
  • Normal (€30.-)
  • VIP (€50,-)

Daarop besluit ik om Marketingfacts te benaderen of ik een advertentie mag draaien op hun website die moet leiden tot een aanmelding voor mijn evenement. Voor elke aanmelding die ik ontvang via hun website ontvangen zij 5% van het aankoopbedrag.

De actie is hier het aanmelden voor mijn evenement. De kosten zijn voor mij de 5% die ik per verkochte kaart afdraag aan Marketingfacts.

Waarom kiezen voor CPA?

CPA ofwel Cost Per Action heeft 2 grote voordelen.

Hoger in de waardeketen

Hoe hoger je in de waardeketen zit, hoe meer geld er te verdienen valt.

Andere afrekenmodellen zoals CPM en CPC bevinden zich een stap lager in de waardeketen waardoor er minder geld te verdienen is met deze afrekenmodellen.

Het is daarnaast slim om je te focussen op digitale producten. Hier is de CPA namelijk over het algemeen hoger dan bij fysieke producten omdat er meer marge wordt gemaakt.

Voordat jij het product aan de eindverkoper verkoopt, heeft bijvoorbeeld een Bol.com de leverancier, de distributeur en het warenhuis al moeten betalen. 

Geïntegreerd adverteren

 
Bouw aan een mooie website en profiteer van hoge commissies!