Een alt-tag is een label wat je aan een afbeelding op de website geeft. Wanneer iemand met zijn muis over de afbeelding gaat, verschijnt de alt-tag. Hiermee wordt ook de inhoud van de afbeelding versterkt. Doordat een zoekmachine wel teksten kan lezen maar geen afbeeldingen, krijgt de zoekmachine een beter beeld bij wat er op de afbeelding wordt weergegeven.

De alt-tag verbetert de vindbaarheid van een afbeelding, zeker als de juiste zoekwoorden worden gebruikt. Het is dus een belangrijk onderdeel van SEO als je het belangrijk vindt dat jouw afbeeldingen goed gevonden worden.

Wanneer je bijvoorbeeld een designproduct hebt en daardoor een website met veel visuele content, dan is het zeker aan te raden. Maar ook in andere gevallen spelen deze alt-tags een belangrijke rol.

Waarom is een alt-tag belangrijk om goed gevonden te worden?

Net zoals bij een pot met groenten is het vaak prettig dat het label aangeeft welke groente er in de pot zitten. Een alt-tag doet dit met afbeeldingen op jouw website. Soms is het beeld overduidelijk, mocht dit niet zo zijn dan kan een alt-tag duidelijkheid verschaffen.

Voor zoekmachines zijn alt-tags noodzakelijk om te weten wat de inhoud van de afbeelding is. Een zoekmachine kan de afbeelding niet ‘lezen’ zoals een tekst. Als u beschrijft wat er op de foto staat, kan een zoekmachine bepalen hoe relevant de afbeelding is voor bepaalde zoektermen. Zoekmachines als Google en Bing hechten veel waarde aan relevantie. Hoe relevanter de afbeelding is tot een zoekwoord, hoe hoger je scoort in de zoekresultaten met de afbeelding.

Dus als mensen via een zoekmachine iets zoeken en bij afbeeldingen kijken, zullen de afbeeldingen met de juiste tags hoger verschijnen.

Gebruik altijd een relevante, maar vooral specifieke alt-tag.

Beschrijf een eikenboom in een herfst setting niet als boom, maar als “eikenboom herfst” of “eikenboom zonder bladeren”. Je krijgt met de alt-tags ook de kans om bepaalde zoekwoorden terug te laten komen. Maak hier dus gebruik van.

Waar bepaal ik een alt-tag voor een afbeelding in WordPress?

Er zijn verschillende manieren om een alt-tag in te stellen voor een afbeelding. Op de pagina zullen we enkel de makkelijke manieren bespreken.                                          HTML laten we bij deze buiten beschouwing. 

  1. Auto Image Alt Attribute Plugin

  2. Handmatig toevoegen Alt-tag

Auto Image Alt Attribute Plugin

Bent u een webshop-houder en upload u regelmatig afbeeldingen, dan kunnen wij deze gratis plugin zeker aanraden! 

Zoals u wellicht weet zijn er meerdere facetten van belang bij het ranken van een afbeelding in zoekmachines. Zo is het ook belangrijk dat de bestandsnaam en de titel van de afbeelding gerelateerd zijn tot een zoekterm. In een ideale situatie zijn de bestandsnaam, titel en alt-tag gelijk aan elkaar. 

Wat deze plugin doet, is dat hij allereerst kijkt of er handmatig een alt-tag is ingevuld. Is dit niet het geval, neemt de plugin automatisch de bestandsnaam over onder welke de afbeelding is geüpload. 

Handmatig toevoegen van een alt-tag

Een andere mogelijkheid is de alt-tag handmatig toe te voegen aan een afbeelding. Dit doe je als volgt: 

  1. Ga naar jouw WordPress Dashboard
  2. Ga naar Media
  3. Ga naar Bibliotheek
  4. Klik op bewerken bij de afbeelding waarvan u de alt-tag wenst aan te passen.
  5. Vul onder alternatieve tekst een alt-tag in voor de afbeelding

alt-tag-bepalen-voor-een-afbeelding-uitleg