Het Ansoffmodel (ook wel Ansoffmatrix genoemd) is een matrix met daarin 4 verschillende groeistrategieën. De matrix heeft zijn naam te danken aan de ontwikkelaar van de matrix: Igor Ansoff.

Het Ansoffmodel kent de volgende 4 groeistrategieën:

  • Penetratiestrategie (bestaand product – bestaande markten)
  • Marktontwikkelingsstrategie (bestaand product – nieuwe markten)
  • Productontwikkelingsstrategie (nieuw product – bestaande markten)
  • Diversificatie (nieuw product – nieuw markten)

Hoe werkt het Ansoffmodel?

Bij het ontwikkelen van een groeistrategie kijk je eerst naar de mogelijkheden voor jouw huidige product in de huidige markt (marktpenetratie). Hier ben je immers bekend en heb je het meeste verstand van zaken. Zijn er nog groeimogelijkheden voor jouw product? Lig je al in alle winkels? Wordt je goed gevonden online? Zijn er nog mogelijkheden tot marktverbreding of marktverdieping? Mocht je alle zaken netjes op orde hebben, dan kan het tijd zijn om je eens te verdiepen in een andere groeistrategie.

De groeistrategie die vervolgens het makkelijkst is om uit te voeren is marktontwikkeling. Bij deze strategie ga je kijken of jouw product mogelijk ook interessant is voor andere markten. Dit kan op verschillende manieren, namelijk:

  • Geografisch – Je gaat jouw producten ook over de grens verkopen
  • Demografisch – Je gaat jouw producten zo promoten dat het ook relevant wordt voor tieners

Neem bijvoorbeeld de Fitbit. De fitbit is een horloge die bijhoudt hoeveel jij beweegt en hoe goed jij slaapt. Momenteel focussen ze zich door middel van hun marketing voornamelijk op sporters. In de toekomst kunnen zij zich ook gaan focussen op een andere markt: namelijk mensen die willen weten of zij wel goed slapen.

Een andere groeistrategie die je kunt overwegen is productontwikkeling. Bij deze groeistrategie bedien je klanten met een nieuw product in de huidige markt. Dit kan zijn door een kwalitatief beter product of een nieuw model op de markt te brengen. Met een Coca-Cola Vanille of Coca-Cola Cherry zijn zij het perfecte voorbeeld van een bedrijf dat regelmatig productontwikkeling toepast. 

De laatste groeistrategie, waar je met een nieuw product een nieuwe markt betreed, is diversificatie. Aangezien je onbekend bent met zowel het product als de markt zie je vaak dat bedrijven een bedrijf overnemen of fuseren met een bedrijf dat al actief is in deze markt. Op deze manier doet het bedrijf snel kennis op van het product en de nieuwe markt. Bovendien wordt met een overname/fusie direct het marktaandeel vergroot.

Welke groeistrategie is het meest populair?

De groeistrategie die het meest wordt gebruikt is marktpenetratie. Op de tweede plaats komt productontwikkeling, op de derde plaats marktontwikkeling en uiteraard op de laatste plaats diversificatie. Ik denk een vrij logische volgorde gezien de hoeveelheid obstakels waar je tegen aan loopt bij de verschillende groeistrategieën.