Een backlink is een term die wordt gebruikt bij linkbuilding. Het is een verwijzing met een link vanaf een andere website naar jouw eigen domein. Dit linkbuilden noemt men ‘off-page SEO’, het vergroot het linkprofiel van de website.

Een backlink profiel is het profiel van al die inkomende backlinks die naar jouw websites verwijzen. In dit overzicht worden de backlinks op een aantal belangrijke criteria verdeeld. Bijvoorbeeld backlinks naar homepage of juist deeplinks, onnatuurlijke links of goede links, naar IP-adres, per land, volgers of geen volgers of commerciële versus branding links.

Op deze factoren kan je bijvoorbeeld de status van het backlink profiel beoordelen.

Wat maakt een backlink profiel goed?

Het is belangrijk om te zorgen voor variatie in het type backlink. Bijvoorbeeld door middel van verschillende bronnen of door het gebruik maken van verschillende soorten links intern en extern, door variërende anchorteksten of follow-, en no follow links.

Ondanks het feit dat er geen exacte getallen zijn voor de juiste verhoudingen van backlinks, die bijvoorbeeld naar de homepage verwijzen of de deeplinks naar de sub pagina’s, kunnen we het backlink profiel analyseren.

Meestal blijkt bij de grotere bedrijven dat meer deeplinks beter werken en ook hoger ranken in Google. Pas wel op met over-geoptimaliseerde backlink profielen, Google kijkt namelijk kritisch naar backlinks met een te commerciële anchortekst.

Branding gerelateerde anchorteksten worden eerder beloond. Voor alle criteria zijn een aantal punten die de functionaliteit van het backlink profiel kunnen verhogen.

Hoe krijg ik een goed overzicht van mijn backlink profiel?

Je moet eerst per criteria bekijken wat uw resultaten zijn. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de aanbevelingen van de verschillende criteria zijn. Je moet de juiste balans vinden om te voorkomen dat Google gaat optreden tegen over-optimalisatie.

In het verleden is het regelmatig voorgekomen dat men de rankings probeerde te manipuleren, waarna men door Google werden afgestraft. Het is dus belangrijk om het backlink profiel in de gaten te houden en te zorgen dat je de richtlijnen niet – ook al is het per ongeluk – overtreedt of dat de concurrenten het beter doen.

Er zijn ook bepaalde tools die een backlink kunnen beoordelen. Daarbij is het belangrijk om goed op te letten tussen de verdeling van de buitenlandse en Nederlandse links.

Bij een website die gericht is op Nederlandse bezoekers zou het vreemd zijn als een groot deel van de backlinks uit het buitenland komen. Net zoals het opvallend zou zijn als de website grote aantallen backlinks ontvangt van één IP-adres.