Het afsluiten van een barterdeal komt veervuldig voor wanneer je start met linkbuilding. Het heeft eigenlijk heel veel weg van ouderwetse ruilhandel.

Een barterdeal (ook wel barter overeenkomst of barter genoemd) is een overeenkomst waarbij de verschillende partijen elkaar “betalen” door een dienst of product te leveren aan de ander.

Er komt dus geen geld aan te pas.

Voorbeeld barterdeal

Ik wil met mijn bedrijf graag beter gevonden op de term “websites laten maken”.

Daarom ga ik starten met linkbuilding.

Toevallig heb ik een vriend die in zijn vrije tijd druk is met zijn e-commerce blog. Heb ik even geluk!

Ik zou mijn vriend kunnen betalen voor de link, maar ik zou ook kunnen voorstellen dat wanneer hij een link naar mijn website plaatst, ik een seo-analyse doe voor zijn blog.

In plaats van elkaar te betalen helpen we elkaar door een dienst voor de ander uit te voeren ofwel; een barterdeal.

Komt er dan nooit geld aan te pas?

Soms wel!

Bij een barterdeal is het namelijk wel van belang dat de beide diesnten of producten (ongeveer) dezelfde waarde hebben.

Ik kan bijvoorbeeld moeilijk zeggen; als ik jouw heg knip wil jij dan voor mij een auto kopen?

In dit geval zal ik waarschijnlijk wel bij moeten betalen.

Waarom kiezen voor een barterdeal?

Het voordeel van een barterdeal is dat het vaak financieel aantrekkelijker is. Ik zal dit toelichten door middel van een voorbeeld.

Ik verkoop tennisrackets. Ik wil graag beter gevonden worden op tennisrackets. Daarom ben ik op zoek naar een blog over tennis.

Na een lange zoektocht vind ik een blog van een professioneel tennisser. Ik vraag hem of hij een blog zou willen plaatsen met een link naar mijn website.

Dit wil hij best doen, maar het kost mij wel €225,-.

Interessant. Maar ik geef nog geen akkoord. Ik stel voor dat hij tennisrackets en -ballen mag uitzoeken in mijn winkel ter waarde van €225,-.

Zodra hij zijn bestelling heeft geplaatst lever ik de artikelen uit. Aangezien de inkoopprijs van deze producten vele malen lager is, kost de samenwerking mij een stuk minder geld.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een barterdeal?

Een barterdeal is top! Echter zijn er wel een paar kleine dingen waar je op moet letten bij een barterdeal om een zo goed mogelijke en veilige deal te realiseren.

Controleer eerdere barterdeals

Vaak ben je niet de eerste. Waarschijnlijk heeft de persoon waar jij mee gaat samenwerken al vaker met barterdeals gewerkt.

Het is altijd slim om even te kijken hoe ze deze samenwerking heeft ingevuld. Praat ze bijvoorbeeld positief over het product, maakt ze zelf foto’s en hoeveel links plaatst ze gemiddeld?

Zet de afspraken op papier

Maak hele duidelijke afspraken en zet deze op papier. Uit ervaring kunnen we jullie adviseren in ieder geval de volgende punten goed door te spreken:

Gelijke waarden

Het is ten slotte heel belangrijk dat de diensten ongeveer dezelfde waarde vertegenwoordigen.

Persoonlijk adviseer ik om hier niet moeilijk wanneer het gaat om enkele euro’s. Het is namelijk onmogelijk om voor exact hetzelfde bedrag elkaar diensten te verlenen.

Het is daarentegen niet de bedoeling dat jij veel meer doet dan de ander. Stem dit daarom goed af!