Breadcrumbs ofwel ‘broodkruimelnavigatie’ is een manier om de bezoekers van jouw website aan te geven waar ze zich op dat moment bevinden en hoe ze zich naar bepaalde pagina’s kunnen begeven. Dat is prettig voor de bezoeker. Zeker bij webshops wordt er veelal gebruik gemaakt van broodkruimels omdat hier vaak met veel categorieën wordt gewerkt. Maar ook als je geen webwinkel hebt, dan nog is een goede navigatiestructuur prettig. Breadcrumbs is een type navigatie en deze wordt vaak weergegeven links bovenin het scherm. Je kan ze ook vergelijken met de broodkruimels uit Klein Duimpje. Door overal broodkruimels achter te laten wist hij de weg terug. Met deze breadcrumbs kan je ook de weg terug naar ‘Home’ vinden. Je ziet precies welke weg je hebt afgelegd.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk?

Broodkruimels zijn belangrijk om de interne navigatie voor bezoekers eenvoudiger te maken, maar ook voor zoekmachines zoals Google. Google kan hierdoor beter de verhouding van de pagina’s van de website zien. Voordat je breadcrumbs gaat toepassen, zorg je dat de websitestructuur in orde is. Deze broodkruimels bevatten links naar bovenliggende pagina’s. Dit zijn de pagina’s waar de bezoeker vandaan komt. Als Google naar de SEO van jouw website kijkt, is een van de voorwaarden dat er interne links zijn. Als jouw website veel pagina’s bevat, worden er door de broodkruimels veel interne linken gecreëerd. De hoofdcategorieën krijgen hierdoor veel interne links, gebaseerd op het aantal pagina’s die hieronder vallen. Dit levert extra veel SEO-waarde op. Voor de organische ranking in Google zijn de broodkruimels dus echt een aanrader.

Wat zijn de voordelen van breadcrumbs?

Breadcrumbs hebben twee voordelen. De bezoekers van jouw website kunnen gemakkelijk navigeren. Doordat ze zorgen voor interne links kunnen de zoekmachines alle pagina’s vinden en indexeren. Dit laatste voordeel kan een goed werkend onderdeel zijn van een SEO-strategie. Wij kunnen je helpen om een SEO-strategie uit te stippelen voor jouw website en deze broodkruimels op jouw website te implementeren. Toch weten wij door onze ruime ervaring als geen ander dat als het enige doel de vindbaarheid is, het niet altijd de meest verstandige keuze is. Als je bijvoorbeeld een website hebt van maar twee lagen, maak je met breadcrumbs de website niet gebruiksvriendelijker. In een dergelijke situatie is het alleen maar zonde van de ruimte die ze innemen in de lay-out. Ze mogen ook nooit de enige manier van navigeren zijn, maar een aanvulling op het navigeren.

Hoe zorg ik dat breadcrumbs zichtbaar worden?

Wanneer je gebruik wilt maken van broodkruimels spelen een aantal factoren een rol. Je moet nadenken over de plek waar je ze laat zien. Dit moet dan op alle pagina’s, maar nooit op de homepage. Meestal staan ze hoog op de pagina, mede omdat men dan niet naar beneden hoeft te scrollen hiervoor. Gebruik een wat kleiner lettertype zodat ze in ieder geval op één regel passen. Plaats eventueel leestekens tussen de broodkruimels. Ze moeten ook aanklikbaar zijn.