Een database is het digitale archief van bijvoorbeeld een website. De database slaat gegevens gestructureerd op, zodat de informatie snel kan worden geraadpleegd.

Database koppelen aan WordPress

Om WordPress te installeren op jouw website, zul je een MySQL-database moeten koppelen aan de website. MySQL is een database management systeem dat gebruik maakt van de databasetaal SQL (Structured Query Language). Door middel van PHP-scripts kun je data opvragen of wijzigen uit de WordPress MySQL database.

Tijdens de WordPress installatie vragen ze om de volgende gegevens-

  • Databasenaam;
  • Host;
  • Database gebruikersnaam;
  • Database wachtwoord;

Nadat je deze gegevens hebt ingevuld worden ze opgeslagen in de wp-config.php dit is een bestandje die je kunt terugvinden via de FTP van jouw website.

Database tabellen

Wanneer je WordPress hebt geinstalleerd bevat de database standaard uit 11 tabellen, namelijk-

wp_commentmeta – Deze tabel bevat meta-informatie (informatie die iets vertelt over andere informatie) over de reacties die op je website zijn gepost. Je kunt hierbij denken aan de status van een bepaalde reactie (goedgekeurd, in afwachting, verwijderd, etc.).

wp_comments – Deze tabel bevat alle reacties die daadwerkelijk op je WordPress-website zijn geplaatst (inclusief naam van de auteur, URL, e-mail etc.).

wp_links – Deze tabel wordt gebruikt voor het veilig stellen van eerder gecreëerde blogrolls (verzameling links die naar andere blogs verwijzen).

wp_options – Deze tabel bevat instellingen die invloed hebben op de gehele website, zoals de site URL, het admin e-mailadres, de standaard categorieën, posts per pagina, tijdinstellingen etc. Daarnaast wordt deze tabel vaak gebruikt door WordPress plugins.

wp_postmeta – Deze tabel bevat meta-informatie over je posts en pagina’s. Zo staat er welk template gebruikt wordt voor het weergeven van je posts, en welke handmatige aanpassingen gemaakt zijn.

wp_posts – Deze tabel bevat alle posts van je website. Ook pagina’s en aanpassingen staan hier opgeslagen.

wp_terms – Om alle content op je website te ordenen, maakt WordPress gebruik van een taxonomiesysteem. Individuele items in een taxonomiesysteem worden termen genoemd en in deze tabel opgeslagen.

wp_term_relationships – Deze tabel verbindt posts met termen uit de wp_terms tabel.

wp_term_taxonomy – Deze tabel bevat de taxonomieën van de website die horen bij de termen in de wp_terms tabel.

wp_usermeta – Deze tabel bevat meta-informatie over de gebruikers van de website.

wp_users – Deze tabel bevat gebruikersinformatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en e-mailadressen.

Database beheren

Een database bevat geen mooie grafische interface. Want aan het eind van de dag, zijn het toch maar simpele tabellen. Om wijzigingen te maken aan de database wordt vaak gebruik gemaakt van het programma phpMyAdmin. Met dit programma kun je eenvoudig wijzigingen aanbrengen aan de database.

Vaak kun je jouw database benaderen vanuit het dashboard bij jouw hostingprovider. Wanneer je de database wilt openen, zal je automatisch worden herleidt naar phpMyAdmin.