Een domeinnaam is een unieke naam op het internet en wordt meestal gebruikt voor websites. Een andere reden om een domeinnaam aan te schaffen is omdat je een bepaald persoonlijk e-mailadres wil hebben. Onze domeinnaam is nobrand.nl.

Wanneer je een domeinnaam invoert in de adresbalk zul je op de website komen die gekoppeld is aan dit domeinnaam.

Wat is de functie van de DNS?

In feite is de domeinnaam enkel bedacht om het makkelijker te maken voor de gebruiker. Elke domeinnaam verwijst namelijk naar een uniek IP-adres. Omdat zo’n IP-adres lastig is om te onthouden, zijn domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem ofwel DNS vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam.

Wat is een topleveldomein?

Het topleveldomein of TLD is het meest rechtse gedeelte in een domeinnaam. In ons geval is dat dus .nl. Je kunt 2 soorten topleveldomeinnamen onderscheiden.

  • country code top level domain (ccTLD)

Dit verwijst naar landen (bijvoorbeeld .nl voor Nederland, .be voor België of .de voor Duitsland). Kijk op de wereldkaart welke ccTLD bij welk land hoort.

  • generic top level domain (gTLD)

Dit is generiek (bijvoorbeeld .com, .org en .net) en staat niet voor een bepaald land. Een overzicht van alle TLD’s vind je op de website van IANA; deze organisatie coördineert technische afspraken die nodig zijn om het internet goed te laten werken.

Wat is een secondleveldomein?

Het secondleveldomein is hetgeen wat voor het topleveldomein staat ofwel de naam van jouw website. In ons geval is nobrand het secondleveldomein.

Is mijn domeinnaam belangrijk voor SEO?

De domeinnaam van een website is heel belangrijk voor SEO. Jouw domeinnaam zegt namelijk vaak wat over de content die op de website staat. Zo is het heel aannemelijk dat de persoon die pizza.nl geregistreerd heeft een website wil gaan maken met daarop content over pizza.

Onze tip is dan ook om altijd te kiezen voor een domeinnaam die gekoppeld is aan jouw product of dienst. In deze blog geven wij nog wat andere tips die jou helpen om zelf een goede domeinnaam te bedenken die zowel past bij jouw bedrijf als dat het helpt in de zoekmachines.

Hoe controleer ik of de domeinnaam die ik wil gaan gebruiken nog beschikbaar is?

Wil je weten of een domeinnaam nog vrij is? Je kunt dat hier controleren!