Duplicate content is iets wat webmasters graag willen voorkomen. ‘Duplicate’ betekent in het Engels ‘tweevoudig’, het gaat het dus om dubbele content.
Dit houdt in dat dezelfde tekst op twee (of meerdere) verschillende URL’s op het web staat. Het kan hier gaan om een complete tekst, maar ook als een groot gedeelte uit dezelfde bewoordingen bestaat, spreken we van duplicate content.
Wanneer jouw website dubbele inhoud heeft, kan dit gevolgen hebben voor de ranking in Google.
Welke vormen van duplicate content zijn er?
Duplicate content kan bewust ontstaan doordat iemand een tekst kopieert en dat op een andere website plaatst. Of je schrijft bijvoorbeeld een artikel dat je integraal publiceert op verschillende locaties op het web.
Wanneer dezelfde content op meerdere domeinnamen verschijnt, spreken we van extern duplicate content. Maar ook op jouw eigen website kan er een interne variant ontstaan. Dat is het geval wanneer jouw website onder meerdere URL’s bereikbaar is. Zo hebben veel websites een www-, http- en https-versie.
Verder komt dubbele content vaak voor wanneer bezoekers op een website de zoekresultaten kunnen filteren, zoals bij webshops. Dezelfde inhoud kan dan via meerdere URL’s worden getoond.
Wat zijn de gevolgen van duplicate content?
Duplicate content op een website heeft invloed op de zoekresultaten in Google. Bij deze zoekmachine gaat het om unieke inhoud en unieke zoekresultaten. Google kiest daarom, bij teksten met gelijke inhoud, een URL uit.
In het geval van interne dubbele content komt de bezoeker dan toch op jouw website uit. Toch is het het beste om interne dubbele content te vermijden. Een link rankt namelijk veel hoger wanneer alle verkeer daarnaar toestroomt.
Worden jouw bezoekers via Google naar verschillende pagina’s doorverwezen dan maakt dat jouw website minder krachtig. Gaat het om externe dubbele content?
Dan kan het zijn dat de link naar jouw website niet wordt getoond. Dit kan ook gebeuren als je de oorspronkelijk maker van de inhoud bent. Google kan namelijk niet altijd feilloos vaststellen wie de originele content heeft geplaatst.
Hoe komt je erachter of je duplicate content hebt op je website?
Dubbele content kan je het beste voorkomen. Gelukkig kan je eenvoudig zelf controleren of er dubbele inhoud op jouw eigen website of een ander domein staat. Kopieer een tekst van jouw website, plak deze in Google en check de zoekresultaten.
Ook bestaan er speciale tools die het opsporen van dubbele inhoud een stuk eenvoudiger maken. Een daarvan is Copyscape. Hiervoor hoef je alleen maar een URL te kopiëren, waarna Copyscape controleert op dubbele content bij externe sites.
Wil je ontdekken of jouw eigen website duplicate content bevat? Dan is Siteliner de oplossing. Deze spoort bovendien ook gebroken links op.