Een online enquête is een vragenlijst die afgenomen wordt op het internet. De respondent ontvangt een link die leidt naar een pagina met daarop de enquêtevragen en de mogelijkheid om deze te beantwoorden. De online enquête is de meest gebruikte vorm van enquêteren.
Welke soorten vragen staan er in een online enquête?
Een online enquête kan bestaan uit de volgende soorten vragen:
- Open vraag
- Gesloten vraag
- Tweevoudige vraag
- Multiple-choice vraag
- Vragen met een vijf of zevenpunts Likertschaal
Wat zijn de voordelen van een online enquête?
Een online enquête kent vele voordelen. Aangezien de enquête niet persoonlijk wordt afgenomen scheelt een hoop kosten. Neem bijvoorbeeld de personeelskosten, reiskosten en/of telefoonkosten. Bovendien hoef je de enquêtes niet meer allemaal uit te printen en scheelt het dus ook veel drukkosten.
Daarnaast is het een voordeel dat iedereen op zijn of haar moment de enquête kan invullen. Daardoor is de kans op afwijzing kleiner. Men kan namelijk niet het excuus gebruiken dat ze geen tijd hebben.
Een laatste voordeel is dat mensen een online enquête eerlijker invullen. Dat heeft verschillende redenen. Allereerst omdat online enquêtes vaak anoniem worden afgenomen. Daarnaast voelen ze geen sociale druk van de enquêteur om een sociaal gewenst antwoord te geven.
Op welke websites kan ik een online enquête maken?
Er zijn verschillende websites die de mogelijkheid aanbieden om een gratis enquête op te stellen. Echter kun je vaak maar beperkt gebruik maken van de analyse tools wanneer je de gratis versie gebruikt.
Op onder andere de volgende websites kun jij gratis een online enquête samenstellen:
Hoe verwerk ik een online enquête?
De meeste online enquête platformen bieden uitgebreide mogelijkheden om analyses los te laten op de verkregen data. Zo heb je de mogelijkheid om de data om te toveren in tabellen, grafieken en diagrammen.
Bovendien biedt een online enquête website vaak de mogelijkheid om jouw data te exporteren. Deze data kun je vervolgens analyseren in bijvoorbeeld Excel.