Een footer is het onderste gedeelte van de website.

Een website kan opgedeeld worden in 3 delen: de header, body en footer. Waarbij de header het meest bovenste gedeelte is, de body het middelste gedeelte en de footer het onderste gedeelte van een website.

Deze onderverdeling is natuurlijk gebaseerd op het menselijk lichaam.

Waarom is de footer belangrijk?

De footer is een belangrijk onderdeel van de website; dat heeft meerdere redenen.

SEO

Allereerst draagt de footer bij aan de vindbaarheid van jouw website. Niet zoals vroeger, toen websites hun hele footer vol stopten met links naar pagina’s waar ze op gevonden willen worden. 

Het is belangrijk om rekening te houden met de verhouding tussen de content op een pagina en het aantal links op een pagina. Bij een onnatuurlijke verhouding zal Google namelijk weinig tot geen waarde hechten aan de links in de footer.

Informatieve pagina’s

Daarnaast is de footer belangrijk omdat je in de footer de mogelijkheid hebt om links te plaatsen naar informatieve pagina’s omtrent de dienstverlening van jouw website.

Secundaire conversiedoelen

Ten slotte biedt de footer de uitgelezen mogelijkheid om secundaire conversiedoelen te pushen. Secundaire conversiedoelen kunnen zijn:

  • Volgers op social media
  • Aanmeldingen nieuwsbrief
  • etc..

Wat plaats ik in de footer?

Een website heeft 95% van de tijd een commercieel doeleinde. Of je nou een webshop, loodgieter of bouwbedrijf bent; jouw website is in het leven geroepen om verkopen te genereren. 

Om verkopen te generen kiezen veel ondernemers er voor om in de header van jouw website verkooppagina’s te plaatsen, zodat bezoekers bij binnenkomst direct in aanraking komen met jouw verkooppagina’s.

Niet elke klant zal echter genoeg informatie halen uit jouw verkooppagina’s. 

Ze zullen tegen vragen aanlopen. 

Veel webshops en dienstverleners gebruiken de footer om deze vragen te beantwoorden. 

Het is belangrijk dat je de footer dus niet gebruikt om nog meer commerciële doeleinden te pushen. Vind in de footer een goede balans tussen praktische informatie en conversiedoelen.

De volgende facetten zien we vaak terug in de footer:

  • Logo
  • Informatiepagina’s
  • Contactgegevens
  • Link naar social-media accounts
  • Nieuwsbrief aanmelden
  • Afbeelding(en) betaal & verzendmethoden
  • Afbeelding(en) keurmerken

Zet belangrijke zaken, die de klant verder helpen, links. De meest linker kolom zal namelijk als eerst worden weergegeven op mobiel.

Bovendien zien jullie vast wel bekend met het “F-shaped pattern fo reading on the web”?

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bezoekers een website veelal lezen als de letter F; wat betekent dat ze de eerste 2 alinea’s lezen en daarna enkel de linkerkant van de pagina door scannen. 

Hoe bewerk ik de footer?