Van een herhalingsaankoop (ook wel repeat purchase of vervolgaankoop genoemd) is sprake wanneer een klant voor de tweede, derde of misschien wel vierde keer een aankoop doet bij dezelfde winkel of webwinkel. Als marketeer moet jij je hier mee bezig houden!

Waarom zijn herhalingsaankopen interessant?

Ondernemers, accountmanagers, (online) marketeers noem het maar; elke dag zijn ze bezig met maar één doel: meer omzet genereren. Dit doe je natuurlijk het liefst tegen zo min mogelijke kosten én inspanning.

Wat je vaak ziet gebeuren is dat men denkt dat meer verkopen enkel gepaard kan gaan met het werven van nieuwe klanten. Het is echter ook heel relevant eens goed te kijken naar je huidige klantenprofiel; vaak valt hier veel meer uit te halen!

Uit een onderzoek van Bain and Company is gebleken dat het aantrekken van een klant 6-7 keer zoveel kost dan het behouden van een bestaande klant. Bovendien kan 5% meer klantbehoud de winstgevendheid van een bedrijf met 75% verhogen.

Werk daarom als marketeer altijd aan goede klantrelatie en voorkom dat jou klanten elders gaan winkelen!

Hoe stimuleer je herhalingsaankopen?

Herhalingsaankopen kun je op verschillende manieren stimuleren. Zowel online als offline zijn er leuke manieren te bedenken om klantenrelaties te behouden en uit te bouwen. Hieronder zullen we er een paar noemen:

  1. Nieuwsbrief
  2. Loyaliteitssystemen
  3. Persoonlijk contact
  4. Remarketing campagnes