Een hyperlink (ook wel link of weblink genoemd) is een afbeelding of tekst dat naar een andere bestand of object verwijst. Hyperlinks verbinden op deze manier biljoenen pagina’s op het internet. Een voorbeeld van een hyperlink is bijvoorbeeld de tekst “homepage nobrand“; wat linkt naar de homepage van onze website.

Waarom worden hyperlinks gebruikt?

Hyperlinks worden gebruikt om pagina’s aan elkaar te linken. Wanneer de hyperlink niet had bestaan zou je het bestaan van elke pagina ter wereld zelf moeten achterhalen.

Door middel van de hyperlink zijn we in staat relevante content aan elkaar te linken om op deze manier de gebruiker/bezoeker verder te helpen.

Hoe herken je een hyperlink?

Je kunt een hyperlink vaak op meerdere manieren herkennen. Webmasters geven de hyperlinks namelijk vaak een andere opmaak mee dan overige tekst. Denk daarbij aan het volgende:

  • De tekst heeft een andere kleur;
  • De tekst wordt onderstreept;
  • De tekst heeft een andere achtergrond;

Ten slotte kun je een hyperlink uiteraard ook herkennen aan het feit dat wanneer je er overheen gaat met je muis, het pijl-pictogram verandert in een hand-pictogram.

Hoe maak je een hyperlink?

Een hyperlink maak je in HTML en bestaat uit een anchor tekst en een link. De code van een hyperlink ziet er als volgt uit:

<a href=”/kennisbank/hyperlink/”>Hyperlink</a>

In dit voorbeeld zorgt het a href attribuut er voor dat de anchortekst “Hyperlink” verandert in een daadwerkelijke hyperlink. Tussen de aanhalingstekens plaats je de URL van de pagina waar je naar toe wilt linken.