De laadsnelheid van de website staat voor de tijd die een website nodig heeft om te laden. Hiermee bedoelen we niet de tijd die nodig is om gevonden te worden, maar de tijd vanaf het vinden van de URL tot aan het moment dat alle informatie, afbeeldingen, video’s en links op deze pagina geladen zijn en bekeken kunnen worden. Het komt vaak voor dat de URL wel al zichtbaar is, maar het scherm nog maar halfgevuld of soms helemaal leeg is. De website is dan zijn inhoud aan het laden. Natuurlijk heeft de internetsnelheid hier ook invloed op, maar ook de website zelf speelt hier een belangrijke rol in.

Waarom is de laadsnelheid van een website belangrijk?

De laadsnelheid van een website is erg belangrijk en tegenwoordig ook echt een hot issue. Mensen hebben vandaag de dag weinig geduld en tijd, alles moet snel. Dus ook het laden van de website. Hoe langer het duurt dat de pagina zichtbaar wordt, hoe groter de kans is dat mensen afhaken en dat is precies wat je niet wil. Daarnaast worden veel websites tegenwoordig bekeken op een mobiel device, dus daar moet ook nog eens rekening mee worden gehouden. Deze websites worden dan via mobiel internet bekeken en dat kan ook nog eens meespelen in de snelheid van het laden. Een trage website kan ook invloed hebben op de conversies van de website. Ook Google vindt een snelle website belangrijk. Is hij te traag? Dan wordt dit afgestraft via de SEO-ranking van de website.

Wat is een goede laadsnelheid?

De paginalaadtijd die Google aanbeveelt is een laadsnelheid van minder dan twee seconden. Er zijn heel veel websites die dit bij lange na niet halen. Juist daarom is het belangrijk om dit wel te proberen, want hierdoor kan je een flinke voorsprong hebben op de concurrent. Uit verschillende testen is gebleken dat websites die binnen vijf seconden laden, sneller zijn dan 25% van het internet. Laadt de website binnen 1,7 seconden dan gaat het percentage al naar 75% en bij minder dan 0,8 seconden is jouw website gewoon sneller dan circa 94% van het internet.

Wat is de laadsnelheid van mijn website?

Het is dus belangrijk om te weten hoe snel of hoe traag jouw website is. Dit kan op verschillende manieren gemeten worden. Bijvoorbeeld via Google Analytics, maar dan moet er wel een code op jouw website geplaatst worden.

Hoe verbeter ik mijn laadsnelheid?

Stel dat jouw website veel te traag is, dan kunnen wij voor jou kijken hoe dit verbeterd kan worden. Zo kunnen bijvoorbeeld onnodige en uitgebreide CSS en Javascript-codes de snelheid aardig in de weg staan. Dit weghalen vraagt wel om deskundigheid voordat je schade aan de website aanbrengt. Daarnaast kunnen veel te zware afbeeldingen de laadsnelheid aanzienlijk vertragen, het is raadzaam om deze te verkleinen.