Mobile-first webdesign wil zeggen dat je bij de ontwikkeling van een website de mobiel/smartphone als basis neemt waar dat voorheen de desktop was. Deze term werd voor het eerst genoemd in 2010 door de CEO van Google, Eric Schmidt, tijdens het Mobile World Congress in 2010.

Waarom is mobile first webdesign belangrijk?

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel; mobiel is desktop voorbij gestreefd. Inmiddels gebruiken meer mensen bij het surfen op het web hun telefoon dan hun computer. 

Daarom kondigde Google daaropvolgend in 2016 Mobile First Indexing aan. Dit wil zeggen dat Google bij het bepalen van jouw ranking in de zoekmachines kijkt naar de mobiele versie van jouw website.

Kortgeleden kondigde Google aan dat Mobile First Indexing naar alle verwachtingen begin maart 2021 volledig zal zijn uitgerold. Momenteel zijn ruim 70% van alle websites al over op de Smartphone Crawler.

Hoe controleer ik of mijn website momenteel door de Smartphone Crawler wordt gecrawld?

Je vraagt je nu vast af of jouw website over is. Dat kun je heel makkelijk controleren! Via Google Search Console achterhaal je heel eenvoudig of jouw website wordt gecrawld door de Google Desktop of Smartphone crawler. Wij hebben hier een blog over geschreven, deze lees je hier.

Hoe maak ik mijn website mobiel vriendelijk?

Dit is afhankelijk van hoe jouw website is opgebouwd. Mocht je een maatwerk website hebben; dan zal alles op basis van code passend gemaakt moeten worden.

Mocht je WordPress gebruiken, dan bevatten de thema’s zelf ook flink wat responsive mogelijkheden. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar de responsiveness van een thema bij het uitkiezen ervan.