Mobile first is een uitgekiende ontwerpstrategie binnen het webdesign. De bezoekers met mobiele apparaten zijn hierbij het uitgangspunt. Alleen een responsive website bouwen is hierbij niet meer voldoende, bij een mobile first design komen er nog een aantal andere zaken kijken. Het grootste aandeel van het internetverkeer gaat tegenwoordig van mobiele apparaten uit. Hierdoor is het belangrijk dat jouw website hier volledig op is ingesteld. Gelukkig hebben de meeste websites vandaag wel een responsive webdesign, maar mobile first is nóg beter. Deze strategie speelt helemaal in op de mobiele gebruiker. Hij wordt bij dit ontwerp op nummer één gezet. De website wordt zo gemaakt dat hij een beter laadsnelheid heeft op mobiele apparaten. De afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld nog sneller geladen worden. Daarnaast zijn er zijn nog andere kenmerken. Een dergelijk design geeft veel meer gebruikersgemak en dat zien de bezoekers van jouw website graag.

Waarom heeft Google mobile first uitgerold?

Google heeft ook een speciale mobile first-index. De webpagina’s die helemaal geoptimaliseerd zijn met mobile first zullen dan ook hoger in de resultaten komen. Google indexeert en rangschikt tegenwoordig ook de websites op deze mobiele versie. Vroeger werd de desktopversie als primaire versie beschouwd, maar die tijd is nu helemaal voorbij. Google hoopt hierdoor dat de mobiele gebruikers sneller de beste zoekresultaten krijgen als men mobiel zoekt. Voor websites met AMP- en niet-AMP-pagina’s heeft Google de voorkeur om de niet-AMP-pagina’s te indexeren. AMP staat voor ‘accelerated mobile pages’, pagina’s zijn die heel snel laden. Deze pagina’s worden als het ware gestript. De content blijft wel staan, maar de styling wordt uitgekleed. Je krijgt mobiel een standaard en simpelere versie te zien met bijvoorbeeld een kleiner logo, standaard lettertypes en geen sidebar of footer. Omdat het aantal mobiele gebruikers een steeds groter marktaandeel krijgt, meer nog dan de desktopgebruikers, is het logisch dat Google zich meer op de grootste doelgroep gaat richten. De verwachting is dan ook dat deze doelgroep de komende jaren alleen maar groter wordt. NOBRAND helpt je graag om deze doelgroep beter te bereiken.

Wat is belangrijk om goed te scoren in de mobile first ranking?

Als de website mobile first-proof is, beloont Google dit graag met een hogere ranking. Google hecht hiervoor waarde aan een aantal punten. Het is in ieder geval cruciaal dat de website responsive is. Daarnaast is de sitesnelheid erg belangrijk. Zorg ook voor zichtbare content en een logische menustructuur. Laat bijvoorbeeld belangrijke pagina’s in het ‘hamburger menu’ terugkomen en link naar onderliggende pagina’s. Ook progressieve web apps (PWA) dragen hun steentje bij. Dit zijn websites die worden gebouwd met een speciale technologie waardoor de website zich gaat gedragen als een app. Dit maakt de websites efficiënter voor zoekmachines, er hoeven namelijk minder URL’s geïndexeerd te worden.