Wat is een stockfoto?

Een stockfoto is een afbeelding van iemand anders die je mag gebruiken tegen een bepaalde vergoeding. Dit kan in de vorm van geld zijn of een attributie naar de fotograaf. Een stockfoto wordt vaak verkocht via een beeldbank. Hierbij kunnen we onderscheid tussen beeldbanken waar je moet betalen voor het gebruik van de stockfoto en beeldbanken waar je foto’s gratis kunt downloaden.

Waarom kiezen voor een stockfoto?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je op jouw website gebruik moet maken van (stock)foto’s. 

Een foto of video ondersteund namelijk jouw verhaal, voegt kleur toe aan jouw website en brengt het daarmee tot leven.

Hoe kom ik aan een stockfoto?

Er zijn verschillende websites die stockfoto’s aanbieden. Het is echter wel heel belangrijk om de voorwaarden van het plaatsen van zo’n foto na te lopen. Let daarbij op de volgende 2 dingen:

Commercieel gebruik – Niet alle foto’s mag je gebruiken voor commerciële doeleinden. Ze worden enkel ter beschikking gesteld voor niet-commerciële websites.

Attributie – In sommige gevallen wil de auteur/fotograaf dat je hem/haar vernoemd bij de foto. Doe je dit niet; kan je hier een flinke boete voor krijgen. 

Hieronder zullen we enkele voorbeelden geven van websites die gratis stockfotos aanbieden en websites waar je stockfoto’s kunt kopen.

Gratis stockfoto

Er zijn verschillende websites die je kunt gebruiken bij jouw zoektocht naar leuk beeldmateriaal voor jouw website of campagne. Met name bij gratis stockfoto’s is het wel heel belangrijk dat je de voorwaarden van het gebruik van de afbeelding goed doorneemt.

Enkele websites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden zijn:

Stockfoto kopen

Mocht je een stockfoto willen kopen; dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Veel websites werken met abonnementsvormen; waar je een x aantal afbeeldingen mag downloaden per maand. Het downloaden van een losse afbeelding is op deze websites vaak relatief erg duur.

Hieronder een overzicht van websites waar je stockfoto’s kunt kopen: