Wanneer je een website wilt beginnen, zul je een webhosting moeten uitkiezen waar jouw website op gaat draaien. Wanneer je overgaat tot de aankoop van een stukje webhosting huur je eigenlijk een stukje opslag, rekenkracht en werkgeheugen van de server. De verhuurder zorgt er voor dat je website en e-mail ten alle tijden blijven werken en veilig zijn.

Welke soorten hosting zijn er?

We kunnen 3 verschillende soorten hosting onderscheiden, namelijk:

  • Shared hosting
  • Reseller hosting
  • VPS hosting

Shared hosting

Shared hosting is het meest gekozen webhosting abonnement door website eigenaren. In dit geval huur je eigenlijk een klein stukje opslag en rekenkracht van de webhoster. 

Reseller hosting

Reseller hosting is interessant voor bijvoorbeeld online marketing bureau’s die websites maken voor klanten. Wanneer je kiest voor reseller hosting mag je namelijk webhosting aan jouw klanten verkopen zonder dat je een eigen server hoeft aan te schaffen.

VPS hosting

VPS (Virtual Private Server) is snelste en de duurste variant van de drie. Met een VPS hosting huur je een server die volledig ingericht is voor jou alleen. Er zullen dus geen andere websites op deze server draaien.

Welke hosting moet ik kiezen?

Als leek snap ik dat het kiezen van een webhosting abonnement lastig is. Het is namelijk afhankelijk van heel veel factoren. In deze blog heb ik bijvoorbeeld de invloed van een webhosting op SEO uitgelegd.

Plat gezegd kunnen we echter de volgende onderverdeling maken tussen de 3 pakketten:

  • Shared hosting > Particulieren en MKB;
  • Reseller hosting > Partijen die zelf geld willen verdienen met verkoop hosting zoals online marketing bureau’s;
  • VPS hosting > Professionele webshops en middelgrote tot grote webshops;

Ga jij nou een webshop beginnen, dan voldoet in de beginfase een shared hosting ook. Naarmate je er meer geld mee gaat verdienen is het slim om over te stappen op een VPS hosting.

VPS hosting wordt voornamelijk gekozen door professionele webshops en middelgrote tot grote bedrijven.